Leeuwarder nieuwbouwwijk Blitsaerd aan de Vaart gaat water besparen met Hydraloop

Recycle Ready bouwen is een slimme en eenvoudige manier om huizen toekomstbestendig te maken. Bewoners met een waterrecyclingsysteem besparen vanaf de eerste dag water en energie en verminderen CO2-uitstoot.


Water - het Blauwe Goud

Zeker als je in Friesland woont, denk je al snel: water, dat is er toch wel genoeg? Een groot deel van onze provincie bestaat immers uit water. Toch wordt schoon drinkwater wereldwijd steeds schaarser. Centrale waterzuivering kost een vermogen, óók aan energie, is ingewikkeld en draagt enorm bij aan de uitstoot van Co2. Reden genoeg voor de initiatiefnemers Provincie Fryslân, Gemeente Leeuwarden, Vitens, Windgroep, CV Blitsaerd en Zwanenburg Projecten om voor nieuwbouwproject ‘Blitsaerd aan de vaart’ in Blitsaerd-Oost een paar flinke duurzame stappen te zetten op het gebied van waterbesparing. De beste oplossing vonden ze dichtbij: Bij het eveneens in Leeuwarden op de Watercampus gevestigde Hydraloop.Hydraloop – duurzame doorbraak voor halvering van watergebruik

Met een water recycling systeem van Hydraloop vang je douche- en badwater op en gebruik je het water voor je wasmachine en het doorspoelen van het toilet. De Hydraloop technologie verwijdert vuil, zeep en andere vervuiling zonder gebruik te maken van filters, membranen of chemicaliën. Het behandelingssysteem combineert 5 technologieën waarbij alle vuildeeltjes uit het water verwijderd worden. De 6de technologie, die de laatste behandeling vormt, is desinfectie met behulp van krachtig UV-licht.

Door het Hydraloopsysteem toe te passen in de woningen in Blitsaerd-Oost kan de nieuwe wijk 85% van het anders weggespoelde water gaan hergebruiken.Blitsaerd aan de vaart wordt Recycle Ready

In totaal zullen er in Blitsaerd aan de vaart 41 levensloopbestendige, moderne bungalows gerealiseerd worden. Om de waterbesparing mogelijk te maken, worden deze allemaal recycle-ready uitgevoerd. Dit houdt in dat het benodigde leidingwerk voor alle woningen al aangelegd wordt tijdens de bouw. Daarna kan op ieder moment besloten worden daar een Hydraloop aan te koppelen. De eerste fase van het project, die 14 woningen telt en binnenkort in verkoop gaat, zal dankzij de bijdrage van de samenwerkende initiatiefnemers al uitgevoerd worden met het Hydraloopsysteem. Provincie Fryslân, Gemeente Leeuwarden, Vitens, Windgroep, CV Blitsaerd en Zwanenburg projecten hopen dat waterrecycling in Fryslân over een aantal jaar de standaard zal zijn en bij meer nieuwbouwprojecten toegepast gaat worden.